Otsing sellest blogist

neljapäev, 27. september 2018

Kahjurite vastu aias


1. Lõhnav neitsikummel ehk lõhnav püreeter (vahel eksitavalt kitsekakar) kuulub soolikarohu perekonda ning me tunneme teda vana taluaialillena. Vala 20–40 g kuivatatud või 100–150 g värsket ürti üle 200–300 ml 70–80-kraadise veega.Lase 1–2 päeva suletud nõus seista, siis kurna ja lahjenda 1 liitris leiges vees. Tarvita kohe. Toimib lehemahlast ja lehtedest toituvate kahjurite vastu; lõhnaeksitaja.


2. Soolikarohi. Vala õitsemise algul korjatud 60–100 g kuivatatud või 300–400 g värskele ürdile (maapealsele osale) 1 l vett, lase 1ööpäev seista, kurna ja lahjenda 1 : 10. Tõrjub lehti imevaid putukaid ja lestalisi; lõhnaeksitaja.


3. Kõrvenõges. Kääritise valmistamiseks vala purustatud nõgestele vesi – 1 :1. Umbes 14 päevaga valmib kääritis, mida lahjenda veega 1 : 5 ning kasuta lehetäide ja -kirpude, rohulutikate ning tirtide kiusamiseks. Taimede väetamiseks lahjenda vahekorras 1 : 10. Enne külvi ja istutust on hea kasta muld läbi nõgeseveega soodustamaks taimede juurestiku arengut.


4. Sibulakoored. Kalla 20–30 g sibulakoortele 1 l sooja vett. Kasuta sellist nõu, mida saab kaanega sulgeda. Leota 1 ööpäev. Pritsi ilma lahjendamata. Kasuta lestaliste tõrjeks.


5. Tomat ja kartul. Vala 3–4 kg värsketele lehtedele või vartele 10 l vett. Lase ööpäev seista, siis kurna. Pritsimiseks lahjenda segu veega vahekorras 1 : 3; tõrjub röövikuid ja ebaröövikuid. Sama leotist võib kasutada kapsa- ja naeriliblika petmiseks, pritsides kapsaid, naereid ja kaalikaid. Lõhn eksitab pisut ka hiilamardikaid ning maakirpe.


6. Paiseleht. Peenesta toored lehed. Lase 1 l peenestatud lehedel 10 l soojas vees 2–3 tundi liguneda, siis kurna ja pritsi. Kuivatatud lehti saab kasutada kuni 3 aastat. Tõrjub lehetäisid, ripstiivalisi, lehekirpe, lehti kahjustavaid röövikuid ja kahjureid.


7. Puju. Vala õitsemise ajal korjatud 100 g peenestatud ürdile peale 1 l sooja vett. Siis lase ööpäev seista ning täienda kurnatist 1 liitrini. Pritsi lehekirpude, rohulutikate ja ka röövikute tõrjeks; lõhnaeksitaja.


8. Hariliku siguri juurtest tehtud leotis tõrjub lehti kahjustavaid röövikuid ja imevaid kahjureid. Lisa 1 l kuumale veele 50 ml peenestatud juuri ning lase 3–4 tundi seista. Kurna ja kasutada pritsimiseks.


9. Kesalill. Võta 1 osa õitsemise ajal korjatud peenestatud ürti ja 10 osa vett, lase 12 tundi seista. Siis kurna ja lahjenda vahekorras 1 : 3. Kurnatist võib säilitada õhukindlalt suletud nõus pimedas kuni aasta. Tõrjub lehemahlast toituvaid putukaid.


10. Harilik vereurmarohi. Peenesta õitsemise ajal korjatud taimed. Neljast puhmast valmistatud materjalile vala peale 10 l vett. Lase seista, kuni vedelik muutub pruuniks (u 20 min). Kurna ja pritsi lahjendamata. Aitab lehetäide ja -kirpude ning teiste imevate kahjurite vastu.


11. Peiulill. Leotise valmistamiseks vala õitsvad taimed üle sooja veega ja jäta umbes 2 ööpäevaks seisma. Piirab lehetäide ja kedriklestade levikut, toimib ka lõhnaeksitajana.


12. Tubakas. Lisa 8 sl tubakale 1 l vett ja lase 2 ööpäeva seista. Siis kurna ning lahjenda vahekorras 1 :3. Hävitab lehemahlast toituvaid ja mullas elavaid kahjureid.Jäta meelde: tubakas on kahjulik ka mullamikroobidele, samuti hobusele. Uuringud on näidanud, et nikotiini jääke leidub isegi tubakaleotisega pritsitud taime seemnest kasvanud taime viljades.


x

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar