Otsing sellest blogist

kolmapäev, 19. aprill 2017

Hea feng shui

Hea feng shui

Kuidas muuta magamistuba ühelt poole rahuliku une, teisalt kire oaasiks? Feng shui põhimõtted aitavad seda saavutada.


1. Viska telekas, arvuti ja nutiseadmed välja


Nende koht pole magamistoas – liiga palju aktiivset energiat. Äratusega aitab välja vana hea äratuskell.


2. Korista tuba ära ja viska välja kõik üleliigne


Magamistuba pole nende asjade panipaik, mida ei kasuta – energia peab saama ka voodi alt vabalt voolata. Niisiis vii kogu üleliigne kraam panipaika, ära jäta magamistuppa vedelema rõivad, triikimislauda triikimist ootava pesuga vms.


3. Peegli koht pole voodi kõrval või vastas


Kui vaatad voodist kogu aeg oma peegelpilti, muutud rahutuks. Parem on peegel paigutada voodipeatsisse.


4. Ära tee magamistuppa botaanikaaeda


Paljud inimesed armastavad just magamistuppa toataimi tuua – katsu taimeuputust mitte tekitada, ühest-kahest piisab täiesti. Vältida tasuks magamistoas aga teravatipuliste lehtedega või okastega taimi.


5. Suhtele ruumi



Magamistoas peab olema kahele piisavalt ruumi – piisavalt suur voodi ning vajalikke asju (padjad, öökapid) tasuks sinna paigutada ikka paarikaupa.

Vanad hiinlased on seda alati teadnud. Nii tähendabki feng hiina keeles tuult (ehk lahtiseletatult informatsiooni, mis mõjutab meid ülalt, õhu kaudu) ja shui maad (ehk informatsiooni, mis mõjutab meid maa kaudu). Inimene peab nende vahel tasakaalus olema, siis on ta terve ja tegus.

Maa ja taeva vahel

Juba eelmise sajandi 30.aastatel ilmusid ka Läänemaailmas esimesed teaduslikud uuringud selle kohta, kuidas (elu)koht meid mõjutab. Prantsuse arst dr Rimbaud leidis näiteks, et 60-70% inimese haigustest sõltuvad tema elukohast! Hiljem on tõestatud, et see mõju võib olla veelgi suurem.

Peale kohaliku kliima ja geograafiliste iseärasuste sõltume seega veel paljudest teguritest: veesoontest, Hartmanni võrgustikust, magnetväljast, radioaktiivsusest, maalõhedest ja erinevatest keskkonnamõjuritest. Kõlab kahtlemata keeruliselt.

Kui need mõjurid on tänapäeval erinevate seadmetega mõõdetavad, siis ometi osati juba vanal ajal nendega sujuvalt toime tulla. Kui jälgida ajaloolisi ehitisi ja asulaid, saab selgeks et iial ei ehitatud ühtki hoonet ega kaevatud ühtki kaevu juhuslikult. Teadjamehed määrasid vitsa ehk pildadega veesooni ja leidsid pendliga kasuliku koha üles.

Siret Seeder räägib oma vanaema 1888.aastast pärinevast talust: "Kõik eluruumid olid paigutatud täpselt veesoonte vahele, seda võib näha peaaegu kõigis vanades elupaikades. Pigem on hilisemad ümberehitused muutnud hoone loogikat ja loodusega arvestamise tarkust. Kui taluhooneid ehitama hakati, siis pani vitsamees kõigepealt paika pudulojuste elukoha, seejärel alles inimeste oma. Loomade tervis oli tähtis, nendest sõltus talu hea käekäik.

Kindlasti teab igaüks, kui head, puhtad ja veerikkad on vanad talukaevud.

Idast saab energiat, lääs on rahunemiseks

Nii nagu vanas Hiinas, tunti ka Eestimaal ülihästi ilmakaarte mõju inimesele. Siret Seeder räägib, kuidas üks vana Saaremaa mees talle kord talurajamise põhimõtted - ehk siis eestimaise Feng Shui - lihtsalt ja loogiliselt lahti seletas: "Köögi aknad avanegu itta. Inimene ärkab, läheb kööki ja ütleb päikesele tere ning saab rõõmsat energiat vastu. Eluruumid vaadaku lõunasse - päikesevalgust on meil niigi vähe, kasulik on see oma päeva koguda. Magamistoad jäägu lääne poole, õhtune energia rahustab maha ja annab hea une."

On märgatud, et lapsed õpivad hästi, kui nende õppelaud on vaatega itta, erksa energia poole. Seevastu hüper-aktiivsed lapsed võiksid viibida rohkem läänepoolsetes ruumides, see aitab neil rahuneda.

Kel vähegi võimalust, ehitagu oma maja ka praegu fassaadi - ja peasissepääsuga - ida, lõuna või kagu suunda. Sealtkaudu saab tulla soojus, päikesevalgus ja hea energia. Meie kliimas tasub end kaitsta põhja- ja läänesuuna eest, kust puhuvad külmad tuuled ja puudub soojus. Mitte ilmaasjata ei rajatud juba vanadel majadel põhja ja läände tihedaid hekke, mis jäise tuule eest varju pakkusid.

Hoonete asetus ja proportsioonid on alati tähtsad olnud. "Kui peremees hommikul ärkas, pidi ta maja välisukse lävelt nägema kogu majapidamist - kas on korras aidalukk, riistakuuri lukk jne. Majad paigutati hoovi mitte rivisse üksteise taha, vaid ringi , nii hakkab ka energia paremini liikuma," ütleb Siret Seeder. Üks hoone asus alati elumajast eemal - saun. Sel on mitu põhjust, kuid üks neist on see, et saunas toimub füüsiline, energeetiline puhastumine ja seda ei toimetata mitte eluruumides.

Kodukoha energiatega osati juba vanal ajal suurepäraselt toime tulla. "Kui vaadata talukomplekse, siis on näha, et maja sissepääs pole suunatud otse sissesõiduteele, vaid on kergelt nihkes. Otsekui juhuslikult jäi vahele kaev, eesaed, puu või kivi. On tekitatud justkui pidur, et võtta kiiresti majale läheneval loodusenergial hoog maha ja meelitada seda siis vaikselt majja, et seejärel enda kasuks tarvitada," toob Janno Seeder paralleeli Feng Shui põhimõtetega. Samu printsiipe on kasutatud mõistagi nii mõisahoonetes kui ka kirikutes. Kirikud on alati ehitatud kooskõlas ilmasuundadega, energiate liikumist on arvestatud nii altari, kantsli, kooriruumi kui koguduse pinkide paigutusel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar